GAL vitamin K1 (480 dávka)
Či už konzumujete K1 alebo K2, ich využitie sa konvertuje na K2 MK-4 v rovnakom rozsahu. Iba K1 a K2 MK-4 sú užitočné pre naše tkanivá, a všetky majú svoj vlastný ideálny pomer vitamínu K (MK-4/K1).
Keďže K2 sa nemôže zmeniť na K1, nadmerné dávky K2 môžu tento pomer zvrátiť, zatiaľ čo K1 nemôže.
Dnešná strava je viacnásobným príjmom K2, zatiaľ čo príjem K1 v riasach a zelenine konzumovaných od staroveku je zdecimovaný.
Dávkovanie: Odporúčame užívať 2 kvapky denne. Ak máte možnosť, konzumujte produkt s nízkotučnými jedlami, možete rozdeliť na 1-1 kvapku do dvoch samostatných jedál.
Upozornenie: Uchovávajte mimo dosahu detí! Výrobok nenahrádza vyváženú zmiešanú stravu a zdravý životný štýl! Neprekračujte odporúčanú spotrebu! Ak ste liečený, ste tehotná alebo dojčíte, poraďte sa so svojím lekárom skôr, ako začnete užívať doplnok výživy. Doplnky výživy nie sú lieky, nemajú liečivý účinok, nie sú vhodné na liečenie alebo prevenciu chorôb.
Vitamín K je vitamín rozpustný v tukoch.
Vedci najprv identifikovali úlohu zrážanlivosti krvi,ale v ďalších štúdiách sa uznalo aj mnoho ďalších účinkov. Najdôležitejšie z nich je transport vápnika na správne miesta, od cievnych stien a mäkkých tkanív až po kosti a zuby. To je hlavne dôvod, prečo je kľúčom k prevencii aterosklerózy a osteoporózy.
Vitamín K môže byť veľmi rôznorodý (môže mať viac druhov)
„Populárnejšími“ typmi vitamínov K sú vitamín K1, K2 MK-4, K2 MK-7 a vitamín K3, ktoré sa používajú výlučne v chove zvierat. Vitamín K1 sa nachádza v rastlinách a v malom množstve aj v potravinách živočíšneho pôvodu. K2 MK-4 sa nachádza najmä vo veľkých živočíšnych produktoch s vysokým obsahom tuku a K2 MK-7 vo fermentovaných potravinách.
Zaujímavé je, že priemyselné mäsové výrobky obsahujú oveľa viac K2 MK-4 ako mäso zo zvierat a voľne žijúcich zvierat z konvenčných hospodárskych zvierat a diviny, a to vďaka krmivám obohateným o K3. Tie neobsahujú takmer nič z K2 MK-4.
Koľko vitamínu K obsahujú naše potraviny?
Vitamín K1 sa nachádza hlavne v zelenej listovej zelenine, ktorá obsahuje takmer 500 mcg na 100 gramov. Strukoviny, ovocie, semená tiež obsahujú K1, aj keď oveľa menej. K2 MK-4 sa nachádza len v už spomínaných priemyselných mäsových výrobkoch, najviac ho obsahuje husacia pečeň. K2 MK-7 sa nachádza vo fermentovaných syroch a v obrovských množstvách v nato, ktoré konzumujú Japonci.
Počas evolúcie sme príjem vitamínu K pokrývali najmä zeleninou a morskými plodmi bohatými na vitamín K1 a vôbec sme nekonzumovali žiadne priemyselné mäsové výrobky.
Aká je najúčinnejšia forma?
Oficiálne odporúčania sú obmedzené na vitamín K1 s minimálnym príjmom nižším ako 100 mcg denne. To stačí na aktiváciu faktorov zrážanlivosti krvi, v prípade ak sa užívajú v dobre absorbovanej (vstrebávanej) forme.
Na rozdiel od toho, mnohí zahraniční lekári a výskumníci považujú samotný vitamín K2 za dôležitý a tvrdia, že K2 je zodpovedný za pozitívne účinky mimo zrážania krvi.
V posledných rokoch čoraz viac výskumov skúmalo rôzne formy vitamínu K v súvislosti s osteoporózou a aterosklerózou. K2 MK-4 je skutočne zodpovedný za hlavné pozitívne účinky, ale to neznamená, že MK-4 by mal byť nahradený priamo, pretože iný vitamín K sa tiež premieňa na MK-4 v tele.
Aká je účinná dávka rôznych odrôd?
Oficiálne množstvo vitamínu K1 100 mikrogramov stačí na aktiváciu faktorov zrážanlivosti, ale na dosiahnutie pozitívnych účinkov na kosti a kardiovaskulárny systém treba najmenej päťkrát viac ako 500 mikrogramov.
Pri správnom použití v správnej dávke je relatívne lacný vitamín K1 účinnejší ako oveľa drahší K2 MK-4 alebo MK-7 a poskytuje lepší pomer tkanív.
Iba veľmi vysoké dávky K2 MK-4 45 mg sú účinné pre štruktúru kostí. Nepreukázalo sa však, že je účinný pri prevencii alebo zvrátení aterosklerózy a iných kardiovaskulárnych ochorení. Nie je možné užívať množstvo potrebné na účinnú dávku vo forme prírodných potravín.
K2 MK-7 je účinný pri aktivácii faktorov zrážanlivosti aj v malých dávkach a 100 mcg MK-7 je dostatočných na zabezpečenie silných kostí, a však sa nezistilo, že sú účinné pri ateroskleróze. Pri príliš vysokej dávke (360 mcg alebo vyššej) nový výskum naznačuje, že môže byť kontraproduktívny.
Ktorý vitamín K sa oplatí nahradiť?
Ak človek neužíva antikoagulanciá, ktoré blokujú účinky vitamínu K1, stačí doplniť vitamín K1. Z prírodných potravín, konzumáciou zelenej listovej zeleniny, môžete zabezpečiť požadované množstvo 500 mcg. Vzhľadom na svoju ťažkú absorpciu je však dôležité konzumovať zeleninu tepelne upravenú spolu s tukom.
Ako doplnok je najvhodnejšia kombinácia vitamínu K1 rozpusteného v oleji alebo K2 s MK-7 na zabezpečenie hladín MK-4 v tkanivách. Možno stojí za to užiť až 5 mg vitamínu K1, keďže práve táto vyššia dávka pri konzumácii niekoľko rokov, znížila riziko zlomenín na polovicu a jej negatívne účinky nie sú známe. Je to dôležité najmä pre tých, ktorí z nejakého dôvodu nekonzumujú veľa zeleniny.
Zloženie: Extra panenský olivový olej, Vitamín K (fytomenadion) Prírodný antioxidant: Vitamín E (zmes tokoferolov)
Výživová hodnota |
2 kvapky / denná dávka |
Vitamín K (fytomenadion) |
1000 mcg |