GAL peptidy rybieho kolagénu 150g
Kolagén je významná bielkovina ľudského organizmu. Zabezpečuje súdržnosť, pružnosť, elasticitu a regeneráciu pokožky, je hlavnou organickou zložkou chrupaviek, šliach, kĺbov a kostí a nachádza sa tiež v nechtoch či vlasoch.
Pre tento produkt vybrali francúzsky rybí kolagén Naticol®. Dôležitým rozdielom je, že tento kolagén neobsahuje Neu5Gc. Obsahuje viac glycínu v porovnaní s prasačími a hovädzími kolagénmi. Rybí kolagén je pre ľudský organizmus biologicky dostupnejší a vstrebáva sa až 1,5 krát efektívnejšie
Odporúčané dávkovanie: Odporúča sa užiť 5 až 10 g (1 lyžica) raz denne. Nemá chuť, ale z dôvodu jemnej vône by ste mali zamiešať nápojom (napr. pomarančový džús, kakao)
Upozornenie: Uchovávajte mimo dosahu detí! Výrobok nenahrádza vyváženú zmiešanú stravu a zdravý životný štýl! Neprekračujte odporúčanú spotrebu! Ak ste liečený, ste tehotná alebo dojčíte, poraďte sa so svojím lekárom skôr, ako začnete užívať doplnok výživy. Doplnky výživy nie sú lieky, nemajú liečivý účinok, nie sú vhodné na liečenie alebo prevenciu chorôb.
Slovo kolagén pochádza z gréckeho slova „kólla“, čo znamená „lepidlo“ a z francúzskeho slova „géne“, čo znamená „niečo, čo produkuje“, inými slovami je to „proteín produkujúci lepidlo“. Kolagén sa podieľa na tom, aby spojivové tkanivá svalov či kostí zostávali stále dostatočne pevné.
Kolagén je významná bielkovina ľudského organizmu. Ako taký predstavuje hlavný pilier spojivového tkaniva a nedostatok kolagénu môže mať veľmi nepriaznivý vplyv na kvalitu života. Zabezpečuje súdržnosť, pružnosť, elasticitu a regeneráciu pokožky, je hlavnou organickou zložkou chrupaviek, šliach, kĺbov a kostí a nachádza sa tiež v nechtoch či vlasoch.
Najlepší kolagén je v práškovej forme. Tá mu zaručuje maximálnu čerstvosť, pretože do práškového kolagénu netreba pridávať žiadne konzervanty. Jednoducho si ho rozmiešate v pohári vody až tesne pred užívaním a vypijete. Ľahko sa vstrebáva, telo ho spracuje ako svoj vlastný kolagén a účinky na seba nenechajú dlho čakať.
Hoci je kolagén v akejkoľvek forme pre telo veľmi dôležitý, jeho produkcia v ľudskom tele je obmedzená. Už po dosiahnutí 25. roku života telo postupne prestáva produkovať kolagén. Po 45. roku života sa už takmer vôbec nevytvára a je potrebné ho dopĺňať v inej forme.
Postupný úbytok kolagénu vedie k zhoršeniu stavu kostí, a prejavuje sa okrem iného oslabením svalstva, zníženou pružnosťou šliach a svalov, znížením trenia vo vnútri kĺbov, až rôznymi degeneráciami. Jeho nedostatok prezradí aj naša tvár: ochabnutá a suchá pokožka, vrásky, strata lesku vlasov či štiepenie nechtov, objavujú sa pigmentové škvrny.
Čo je to Neu5Gc?
Najnovšie výskumy uvádzajú v červenom mäse prítomnosť molekuly cukru Neu5Gc, ktorá je pre ľudí cudzorodá a spúšťa imunitnú reakciu. Odpoveďou sú zápalové procesy, ktoré pri chronickom dráždení a nadmernom konzume môžu viesť k patologickému procesu.
Štúdie pri ľudských pitvách ukazujú, že táto kyselina Neu5Gc sa nachádza v mnohých ľudských tkanivách, ale dostáva sa tam len preto, že ju konzumujeme s červeným mäsom, najmä s hovädzím, bravčovým a jahňacím mäsom. Jedným z dôvodov, prečo nedokážeme vyrobiť túto látku, je to, že keď ju skonzumujeme, mikróby v našom čreve vytvárajú proti nej protilátky, ktoré sa potom viažu ku tkanivám, kde sa kyselina Neu5Gc nachádza, a spôsobujú zápal.
A jeden z týchto tkanív, v ktorých sa kyselina Neu5Gc nachádza, tvoria hematoencefalickú bariéru (bariéru chránicu mozog pred látkami v krvi)! Naviazanie sa týchto protilátok spôsobuje poškodenie hematoencefalickej bariéry, čo je kľúčový prvý krok pri rozvoji SM. Ďalším kľúčovým miestom, kde sa kyselina Neu5Gc nachádza, sú axóny nervových buniek v mozgu; takto sa dá degenerácia vysvetliť reakciou týchto protilátok.
Zloženie: Kolagénové peptidy (hydrolyzovaný rybací kolagén).
Výživová hodnota | 100g | 10g | 5g |
Energia | 1581kJ/372 kcal | 158kJ/37kcal | 78kJ/18kcal |
Tuky | 0g | 0g | 0g |
Uhľohydráty | 0g | 0g | 0g |
z toho cukry | 0g | 0g | 0g |
Bielkoviny | 93g | 9,3g | 4,6g |
Soľ | 0,7g | 0,07g | 0,4g |
Bez GMO (Geneticky modifikované organizmy)
Bez cukru
Bez lepku
Bez mliečne a bez laktózy
Bez sójových alergénov
Bez vajec
Obaly z uhlíkovo neutrálnej výroby